Ciąża - Dania z wołowiny

ciąża, poród, połóg                                                                                                                                               Mijesca Galeria Filmy Sklepy Konkursy

Dania z wołowiny

Wołowina z brokułami i makaronem
Składniki:

  • 500 g brokulow
  • 120 g polędwicy wolowej
  • 50 g makaronu ryżowego (wstążki)
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • listki świeżej bazylii, kolendry, pietruszki
  • świeże, czerwone papryczki chilli

Sposób przyrządzenia:
Polędwice pokroić w cienkie plasterki a potem w paski. Makaron namoczyć przez 5 min. w cieplej wodzie, osuszyć. Brokuły umyć i podzielić na różyczki, łodygi pokroić w talarki. Czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć makaron (3-4 min.), dodać lekko ubite jajka i smażyć 1 min. Przełożyć na półmisek i odstawić. Rozgrzać resztę oleju, podsmażyć czosnek na zloty kolor, dodać polędwicę, brokuły, sos sojowy, sos ostrygowy i mąkę ziemniaczana wymieszana z woda. Smażyć mieszając około 10 min. Wołowinę z brokułami ułożyć na makaronie, przybrać listkami kolendry, pietruszki, bazylii i kwiatkami z chilli.

 


 

Cielęcina w sosie estragonowym
Składniki:

  • 8 małych kawałków cielęciny bez kości /60 dag/
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

SOS:

  • 1 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/4 szklanka śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 łyżeczki suszonego estragonu
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso opłukać, zbić tłuczkiem (przez folię) i smażyć 2-3 minuty z obu stron na silnie rozgrzanym oleju. Następnie posypać solą oraz pieprzem, przełożyć do żaroodpornego naczynia i trzymać w cieple. Przygotować sos: do tłuszczu po smażeniu mięsa wlać wino, a po chwili śmietanę, zagotować, dodać masło i estragon. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem polać filety sosem.

 


 

Cielęcina z pieczarkami
Składniki:

  • 3/4 kg cielęciny bez kości
  • 20 dag pieczarek
  • 20 dag kurczaka - duszonego lub pieczonego
  • 2 łyżki ketchupu
  • szklanka bulionu
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Cielęcinę umyć, natrzeć solą i pieprzem. Kurczaka zmielić. Pieczarki pokroić w kostkę następnie przesmażyć na oleju. Wymieszać ze zmielonym kurczakiem, doprawić ketchupem. Cielęcinę naciąć wzdłuż, w szczelinę nałożyć farsz. Owinąć folią aluminiową, ułożyć w brytfannie. Piec 40 minut w temperaturze 180oC. Namoczyć żelatynę, po czym rozpuścić ją w gorącym bulionie. Mięso pokroić w grube plastry. Ułożyć na półmisku i zalać schłodzonym bulionem z żelatyną. Wstawić do lodówki na 3 - 4 godziny.

 


 

Potrawka cielęca
Składniki:

  • 1 kg cielęciny
  • 1/2 kg małych marchewek
  • sok z cytryny
  • 800 ml bulionu mięsnego
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyzki masła
  • natka pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:
Cielęcinę pokroić w kostkę, posolić, włożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować godzinę na małym ogniu. Ostudzić i przecedzić mięso. Masło stopić w garnku, dodać mąkę i wymieszać. Wlać wywar i zagotować. Przyprawić sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Posypać drobno posiekana natką pietruszki. Marchewki ugotować w osolonej wodzie, dodać do sosu.

 


 

Frykadelki z cielęciny
Składniki:

  • 1/2 kg mielonej cielęciny
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 cebule
  • bułka kajzerka
  • jajko
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 15 dag mozarelli
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • kilka gałązek świeżej bazylii i szczypiorku
  • łyżka octu winnego
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:
Bułkę kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie. Opłukać i posiekać natkę. Cebulę obrać, jedną drobno pokroić. Mozarellę pokroić w dość grubą kostkę. Mięso włożyć do miski. Dodać jajko, skórkę z cytryny, natkę, pokrojoną cebulę i odciśniętą bułkę. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Masę mięsną podzielić na około 8 porcji. Każdą ugnieść, na wierzchu położyć kawałek mozarelli, uformować frykadelki. Pomidory umyć, podzielić na ćwiartki. Pozostałą cebulę pokroić w cienkie krążki. Płaską, szeroką formę żaroodporną posmarować łyżką oliwy. Ułożyć frykadelki, a dookoła pomidory i cebulę. Formę wstawić na dół do piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 200oC. Bazylię opłukać, poodrywać listki. Pozostałą oliwę wymieszać z octem winnym. Frykadelki z warzywami wyjąć z piekarnika, oprószyć lekko solą i pieprzem. Warzywa posypać szczypiorkiem i bazylią, skropić oliwą. Danie najlepiej podawać z makaronem.

 

 

W którym tygodniu poczułaś pierwsze ruchy dziecka?
 

 

Reklamy

POLECANE STRONY

Ciąża

Uroda